VEILIG ONDERNEMEN
Veilig Ondernemen in Lopik
In een dynamische en steeds veranderende bedrijfsomgeving is het van cruciaal belang om veiligheid hoog in het vaandel te hebben staan. 'Veilig ondernemen' gaat niet alleen over de fysieke bescherming van uw eigendommen en medewerkers, maar omvat ook digitale veiligheid, naleving van regelgeving en risicomanagement. Door bewust te investeren in veiligheid, beschermen we niet alleen onze bedrijven en medewerkers, maar dragen we ook bij aan een stabiele en betrouwbare zakenomgeving waarin alle ondernemers kunnen floreren. Samen werken we aan een veilige toekomst voor ondernemend Lopik!
Meldroute voor ondernemers
Een essentieel onderdeel van veilig ondernemen is het weten hoe en wanneer je verdachte activiteiten en criminaliteit kunt melden. Als ondernemer heb je verschillende meldroutes tot je beschikking om contact op te nemen met politie, brandweer en andere overheidsinstanties.
Het is van groot belang dat we als ondernemersgemeenschap alert blijven en verdachte situaties direct melden. Samen kunnen we bijdragen aan een veiligere omgeving voor iedereen.
Bij dringende situaties of dreiging
Overige instanties
Brandweer
![oefenen met de brandweer (2)](https://ondernemerslopik.nl/wp-content/uploads/2024/04/oefenen-met-de-brandweer-2.jpg#490)
Brandweeroefening?
Neem contact op met een oefen-coördinator voor de planning per brandweerpost.
Lopik: Wesley Liefheid - w.liefheid@vru.nl
Benschop: Jochem Boon - j.boon@vru.nl
![a7bab098-1072-4bb8-b93d-22f58a7e11b1_thumb1920](https://ondernemerslopik.nl/wp-content/uploads/2025/01/a7bab098-1072-4bb8-b93d-22f58a7e11b1_thumb1920.jpg#926)
Gemeente Lopik
De gemeente Lopik biedt een meldpunt voor ondernemers om zaken als illegale afvaldumping, vandalisme of andere vormen van overlast te rapporteren. Dit kan online via deze pagina:
![onl](https://ondernemerslopik.nl/wp-content/uploads/2024/03/onl.jpg#402)
AED's / HartslagNu
HartslagNu Lopik alarmeert vrijwilligers bij een hartstilstand en geeft de locatie van het slachtoffer en de dichtstbijzijnde AED door.
![Afbeelding1](https://ondernemerslopik.nl/wp-content/uploads/2025/01/Afbeelding1.jpg#927)
PVO
PVO Midden-Nederland helpt ondernemers gratis bij criminaliteitspreventie, zoals cybercrime en georganiseerde misdaad.
Meer info? Contacteer Pedro Bogerd of bel 06-81 93 43 27.
Samen Veilig Ondernemen (SVO)
De Copen
De Samen Veilig Ondernemen werkgroep op bedrijventerrein De Copen in Lopik zet zich in voor een veilige en betrouwbare werkomgeving voor alle bedrijven op het terrein.
De werkgroep bestaat uit lokale ondernemers, de gemeente, politie en andere relevante partners die samenwerken om criminaliteit te voorkomen en te bestrijden. Vier keer per jaar komt deze werkgroep samen om actuele veiligheidspunten te bespreken.
Onze belangrijkste doelen:
- Samenwerking: Bevorderen van samenwerking en informatie-uitwisseling tussen bedrijven en veiligheidsinstanties.
- Incidentenbestrijding: Opzetten van efficiënte meldroutes en protocollen voor snelle en adequate respons op incidenten.
- Preventie: Verhogen van veiligheidsbewustzijn door trainingen, voorlichtingen en het delen van ‘best practices’.
Door gezamenlijk op te treden en elkaar te ondersteunen, zorgen we ervoor dat bedrijventerrein De Copen een veilige en prettige plek blijft om te ondernemen.
Sluit je aan bij de werkgroep en draag bij aan een veilige toekomst voor het bedrijventerrein!
Platform Veilig Ondernemen
Vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn extra middelen beschikbaar gesteld om ondernemers weerbaar te maken tegen verschillende vormen van criminaliteit. Denk hierbij onder andere aan cybercriminaliteit, georganiseerde ondermijnende criminaliteit (GOC) en veelvoorkomende criminaliteit (VVC). Om hier concreet vorm aan te geven (denk aan publiek-private samenwerking, weerbaarheidstrainingen, events, preventieve bedrijfsbezoeken en meer), is in elke veiligheidsregio in Nederland een PVO opgericht, dit staat voor Platform Veilig Ondernemen.
Vanuit PVO Midden-Nederland kunnen zij ook een helpende hand bieden aan ondernemers in Lopik. Hier zijn voor de gemeente, een ondernemersvereniging of ondernemers geen kosten aan verbonden, deze ruimte hebben zij vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid gekregen.
Voor meer informatie over Platform Veilig Ondernemen kunt u terecht bij PVO-adviseur Pedro Bogerd.
Herkennen verdachte signalen
Als ondernemer is het belangrijk om alert te zijn op signalen van crimineel of verdacht gedrag om de veiligheid van uw bedrijf en omgeving te waarborgen. Maak vervolgens gebruik van de meldroute zoals hierboven beschreven. Hoe meer we melden hoe gerichter de inzet van veiligheidsdiensten en hoe groter de pakkans.
Let op de volgende indicatoren:
- Een specifieke geur (amandelachtige, anijs, hennep of aceton) kan wijzen op een hennepkwekerij of drugslab;
- Het pand is afgeschermd / dichtgeplakt, je kan er niet naar binnen kijken;
- Geen of weinig klandizie;
- Er is vooral ’s avonds en ’s nachts activiteit;
- Aanloop van veel verschillende auto’s, scooters en personen die vaak korte bezoeken brengen op vreemde tijdstippen (en overlast veroorzaken);
- (Drugs)afval op straat (zakjes, rietjes, spuiten, ampullen);
- De bedrijfsborden zijn verouderd en het bedrijf heeft een vervallen uitstraling;
- Hoeveelheid camera’s of alarminstallaties staat niet in verhouding met het bedrijfspand/terrein;
- In- en uitladen van goederen of bouwmaterialen op vreemde tijdstippen;
- Alleen contant betalen mogelijk.
![](https://ondernemerslopik.nl/wp-content/uploads/2025/01/veiliig-ondernemen.jpg)